Over urineverlies

Alles wat u wilt weten over urineverlies

Over urineverlies

Urineverlies is niets meer of minder dan het ongewild verlies van druppeltjes urine, (flinke) scheuten urine of bijna de gehele blaasinhoud. Urineverlies is geen ziekte, maar vaak een gevolg van een medische aandoening.

Miljoenen mensen wereldwijd hebben last van urineverlies, of een mildere vorm, ook wel overactieve blaas genoemd. Heeft u of een geliefde last van urineverlies, beseft u dan dat u niet de enige bent.

In België heeft 1 op de 5 vrouwen en 1 op de 10 mannen boven de 65 last van urineverlies.

Afhankelijk in welke mate er urineverlies optreedt zijn er diverse absorberende materialen beschikbaar voor urineverlies, zoals de producten van Depend ®. Echter als u naast urineverlies ook andere symptonen heeft (bijvoorbeeld bloed in de urine) of als het u in aanzienlijke mate beperkt in uw dagelijkse activiteiten of uw sociale leven, dan adviseren wij u om uw huisarts of uroloog te bezoeken.

Als u meer over urineverlies weet, vooruitdenkt en voorbereid bent, kunt u het met succes onder controle houden en zo uw levenskwaliteit verbeteren. Zo komt urineverlies voor bij mannen en vrouwen en zijn de oorzaken vaak verschillend. Bij vrouwen kunnen de zwangerschap, een bevalling of de menopause een belangrijke impact hebben op het functioneren van de blaas. Terwijl bij mannen prostaatproblemen op oudere leeftijd vaak de oorzaak zijn.

Meer over urineverlies (of incontinentie)

Als u last heeft van urineverlies (we spreken ook wel over incontinentie) dan bent u niet de enige. Urineverlies heeft mogelijk een zware impact op uw dagelijkse leven maar met het juiste product en advies is dit goed te beheersen.

Oorzaken van urineverlies

De blaas is een soort spier die de vorm heeft van een ballon. Wanneer u naar het toilet gaat, trekt de blaas zich samen en ontspannen de bekkenbodemspieren zich, waardoor de urine de blaas verlaat.

Urineverlies ontstaat in de meeste gevallen omdat de bekkenbodemspieren niet goed werken, vaak na een bevalling, prostaatproblemen of door het ouder worden. Urineverlies kan tijdelijk zijn door een zware bevalling, maar ook van langere duur door bijvoorbeeld een ziekte of een probleem waarvan u niet eens weet dat u er last van heeft.

Urineverlies kan vrij eenvoudig worden verminderd of soms zelfs worden verholpen, simpelweg door met uw huisarts te gaan praten.

Oorzaken van urineverlies

  • Urineverlies kan voorkomen tijdens de zwangerschap of na een bevalling
  • Als gevolg van een urineweg- en/of blaasontsteking
  • Door verstopping van de darmen (constipatie)
  • Vergrootte prostaat of prostaatproblemen
  • Bijwerkingen van bepaalde geneesmiddelen
  • Door een auto-ongeluk
  • Chirurgische ingrepen

Maar 50% van de vrouwen die last hebben van urineverlies gebruikt een geschikt incontinentie product. Bij de mannen is dat zelfs maar 20%

Leven met urineverlies

Een van de eerste dingen die u zou moeten weten is dat elke vorm van urineverlies (urge/stress/overloop) te behandelen is. Ondanks dat u zich dat waarschijnlijk niet beseft staat u hierin niet alleen. In totaal 6% van de Belgische bevolking heeft last van urineverlies, 25% van alle vrouwen boven de 40 hebben er zelfs last van en weten er in veel gevallen goed mee om te gaan.

Als u een milde vorm van urineverlies heeft kunt u dat vaak nog zelf managen. Het gaat er voornamelijk om dat u zichzelf goed voorbereid als u erop uit gaat. Heeft u wel genoeg en de juiste producten bij zich. Vaak gaat het dan om inlegkruisjes en verbanden die hier specifiek voor gemaakt zijn. Depend® heeft een uitgebreid assortiment van dergelijke producten voor vrouwen en voor mannen. Tevens is het een goed idee om in sommige gevallen (al was het al voor de zekerheid en gevoel van vertrouwen) wat extra kleding of ondergoed bij de hand te hebben.

Tot slot zijn veel mensen gebaat bij bekkenbodemspieroefeningen (zowel mannen als vrouwen). Deze oefeningen helpen de mate van urineverlies te verminderen en in enkele gevallen geheel te verhelpen. Het is wel aan te raden dat u bij aanvang van deze oefeningen dit doet onder professionele begeleiding van een bekkenbodemfysiotherapeute en de oefeningen daarna met regelmaat uitvoert. Spreek met uw dokter over de mogelijkheden welke voor u de juiste zijn.

Lees verder

Op onze website staat nog veel meer informative over urineverlies. Weten wat het betekent en lezen hoe anderen er mee om zijn gegaan kan helpen bij acceptatie van het probleem. Lees daarom verder over …

® Gedeponeerd handelsmerk van Kimberly-Clark Worldwide, Inc. © KCWW. Alle rechten voorbehouden.
0
Winkelmandje
Cookie Settings