Bijna 1 miljoen Belgische mannen en vrouwen hebben op dagelijkse basis op de een of andere manier te maken met urineverlies. De een verliest een paar druppeltjes, de ander grotere hoeveelheden. Er is dan ook sprake van verschillende soorten incontinentie. Welke vorm van urineverlies u heeft is dan ook een cruciale vraag om te beantwoorden om de juiste vervolgstappen te bepalen. Hieronder vindt u duidelijk de vormen, oorzaken en behandelingen beschreven.
Er zijn 5 vormen van incontinentie
Stress incontinentie
Inspannings- of stressincontinentie is het ongewild verliezen van enkele druppels of een scheut urine bij een plotselinge drukverhoging (= stress) in de buik. Deze vorm komt vrijwel alleen bij vrouwen voor en treedt op bij opstaan, tillen, hoesten en tijdens sport. Bij mannen ontstaat inspanningsincontinentie eigenlijk alleen na een operatie waarbij de prostaat geheel is verwijderd. Door deze operatie zijn de zenuwen naar de sluitspier beschadigd waardoor deze niet meer voldoende kan aanspannen.
Bij aandrang- of urge-incontinentie is er sprake van een plotselinge en zeer hevige aandrang tot plassen. Deze aandrang kan niet worden onderdrukt en het plassen kan niet meer worden tegengehouden. Er treedt verlies van grote hoeveelheden urine op en als het toilet niet op tijd kan worden bereikt, wordt zelfs de hele blaas leeg geplast. Aandrangincontinentie komt zowel bij vrouwen als mannen voor. Deze vorm van urineverlies komt vaak voor in het kader van een ‘overactieve blaas’. Een overactieve blaas wordt gekenmerkt door hevige aandrang, vaak plassen overdag en meestal ook ’s nachts.
Druppel- of overloopincontinentie kan het gevolg zijn van het niet kunnen plassen. Als de blaas steeds verder gevuld raakt omdat hij niet wordt geleegd, neemt de druk in de blaas langzaam toe. Uiteindelijk wordt de druk in de blaas zo hoog, dat er druppeltjes urine worden verloren.
Ontlastingsincontinentie is het herhaaldelijk ongewild verliezen van ontlasting. Hiernaast is ook nog ongewild verlies van flatus(wind) al dan niet in combinatie met verlies van ontlasting. Ontlastingsincontinentie komt veel minder vaak voor dan urine-incontinentie maar vormt wel een grotere belasting in het dagelijks leven. Vrouwen hebben vaker last van incontinentie voor ontlasting dan mannen. Naar schatting zijn er in België tussen de 50.000 en 200.000 mensen met ontlastingsincontinentie.
Functionele incontinentie vindt niet direct in relatie met problemen met de blaas plaats, maar meer door fysieke problemen in de zin dat men simpelweg het toilet niet op tijd kan halen.